Menu

Yoga voor kinderen

20160815_120431We doen verschillende yogahoudingen in leuke combinaties, de zonnegroet, samenwerkingsoefeningen- en spelen en acroyoga oefeningen. Onderlinge kindermassage is ook een onderdeel van kinderyoga.

De afsluiting bestaat uit een ontspanningsoefening, lichaamsscan, visualisatie of een verhaal met een thema wat aansluit bij de les.

Bij de kinderyoga doen we oefeningen om ons lichaam los te maken, te centreren en contact maken met de adem. Hierbij wordt gebruik gemaakt van speelse attributen zoals tennisballen, pingpongballetjes, rietjes, herfstblaadjes, veertjes, ballonnen en muziek.

Soms drinken en/of knabbelen we wat en kunnen we napraten.

In iedere les zal variatie zijn in het aanbod en ook herkenbare oefeningen terugkomen.

Yoga voor kinderen gebeurt op een speelse manier. We doen met de jonge kinderen oefeningen aan de hand van een thema of verhaal. We maken bijvoorbeeld een reis of doen een les met het verhaal van de boom.  Bij oudere kinderen zal het verhaal en fantasieaspect minder zijn, en de les meer gericht op verschillende houdingen en yogaoefeningen.

We leven in een wereld waar de aandacht van jongs af aan voortdurend naar buiten wordt getrokken. Er is veel te ontdekken met de zintuigen aan nieuwe beelden, geluiden, geuren en smaakjes. Bewust de zintuigen gebruiken hoort ook bij een kinderyogales (mindfullnes).

De ervaring van yoga beoefenen is meer dan in woorden weer te geven valt. Het is een bewust maken voor al wat leeft, bij de bron brengen, acceptatie leren, respect voor elkaar, het behouden van de aanwezige spiritualiteit, in contact komen met zichzelf, een rustpunt vinden, dichter bij het gevoel komen, zonder angst.

Yoga moedigt kinderen aan vertrouwen te krijgen in hun eigen lichaam en hun originaliteit. Door acceptatie en begrip leert het kind zelf oplossingen te zoeken voor veranderingen. Dit heeft een positieve invloed op het lichamelijk en geestelijk welzijn. Door middel van concentratie en dynamische oefeningen die afgewisseld worden tijdens een les, leren kinderen hun eigen lichaam kennen, zichzelf ontspannen en vanuit zelfvertrouwen en innerlijke kracht te handelen.