Menu

Over Swaentje

20190831_114220b
Vanaf 1989 ben ik actief met yoga; intensieve cursuservaring vrouwenyoga, 4-jarige docentenopleiding Hatha en Raja yoga, specialisaties Samsara kinderyoga , Daraluza zwangerschapsyoga en geboortevoorbereiding , Shantala babymassage en Fusion hormoonyoga.

Sinds 2001 geef ik les aan gemengde- en vrouwengroepen, evenals individuele yoga- en zwangerschapsbegeleiding, ontzwangeren, babymassage, kinderyoga en hormoonyoga. Yoga is voor mij iedere keer weer: tot mezelf komen en mijn adem laten stromen. Ontspannen en opladen. Goed voor mezelf zorgen. Mijn gevoel steeds helderder ontwikkelen. Aanwezig zijn in iedere cel van mijn lichaam. Door de yoga kom ik tot nieuwe inzichten en persoonlijke groei. Steeds meer kom ik in contact met mezelf en in verbinding met de planten, dieren, mensen en de omgeving om me heen. Bovendien heb ik gemerkt dat door de jaren heen mijn lichamelijk, emotioneel en psychisch welbevinden sterk verbeterd is. Steeds meer wordt ik mij bewust hoe oneindig en veranderlijk het bewustzijn is. Ik vind het een heerlijk vak om yoga te mogen doorgeven. Het geeft mij veel voldoening om ervaringen uit te wisselen met mijn cursisten.

De yoga die ik geef bevat oefeningen uit de Hatha- en Raja yoga met elementen uit de Ying , Nidra , Kundaliniyoga en Qi Gong . Ook veel oefeningen om lichaamsbewustzijn te bevorderen uit de vrouwenyoga en verschillende dansvormen.  De hormoonyoga is een vaste serie en is ontworpen door Dinah Rodriques. Ik ben erg geïnspireerd door Rita Beintema, een van de grondlegsters van de yoga in Nederland, en door Rimba Kokkelink, mijn eerste  yogalerares van wie ik zo veel heb mogen leren. Verder zijn de ervaringen van het leven zelf mijn grootste inspiratiebron.

Naast yogadocente ben ik tevens pedagogisch medewerkster, babyspecialist en kraamverzorgende. Ik heb 16 jaar gewerkt met alle leeftijden kinderen van 0  t/m 12 jaar. Mede door de ervaring in de kraamzorg worden in de zwangerschapsyogagroep en ontzwangeren ook thema’s behandeld over wel of geen borstvoeding, nachtrust en verantwoorde opbouw van je lichaam na de zwangerschap.

In De Krim ben ik mijn eigen yogaruimte aan het verbouwen, hopelijk kunnen wanneer de coronaregels het weer toelaten de lessen in deze plezierige ruimte plaats vinden ! Voor nu is er online lesaanbod.

Over de naam “Yoga voor Vrouw en Kind” :

Mijn praktijk heet “Yoga Voor Vrouw en kind ” omdat mijn focus voornamelijk ligt op de begeleiding van vrouwen en kinderen. Dat betekend niet dat ik geen les geef aan mannen. Ik heb jaren yogales gegeven op een sportschool en ook aan een groep met licht verstandelijke beperking, beide met mannelijke deelnemers.  Regelmatig komt een stel zich samen ook individueel voorbereiden op de bevalling. En ook heel leuk als papa’s babymassage doen!