Menu

Over Swaentje

20190831_114220b
Vanaf 1989 ben ik actief met yoga; intensieve cursuservaring vrouwenyoga, 4-jarige docentenopleiding Hatha en Raja yoga, specialisaties Samsara kinderyoga , Daraluza zwangerschapsyoga en geboortevoorbereiding , Shantala babymassage en Fusion hormoonyoga.

Sinds 2001 geef ik les aan gemengde- en vrouwengroepen, evenals individuele yoga- en zwangerschapsbegeleiding, ontzwangeren, babymassage, kinderyoga en hormoonyoga. Yoga is voor mij iedere keer weer: tot mezelf komen en mijn adem laten stromen. Ontspannen en opladen. Goed voor mezelf zorgen. Mijn gevoel steeds helderder ontwikkelen. Aanwezig zijn in iedere cel van mijn lichaam. Door de yoga kom ik tot nieuwe inzichten en persoonlijke groei. Steeds meer kom ik in contact met mezelf en in verbinding met de planten, dieren, mensen en de omgeving om me heen. Bovendien heb ik gemerkt dat door de jaren heen mijn lichamelijk welbevinden sterk verbeterd is. Steeds meer wordt ik mij bewust hoe oneindig en veranderlijk het bewustzijn is. Ik vind het een heerlijk vak om yoga te mogen doorgeven. Het geeft mij veel voldoening om ervaringen uit te wisselen met mijn cursisten.

Op dit moment geef ik voornamelijk zwangerschapsyoga en geboortevoorbereiding en ontzwangeren met baby met baby-yoga en babymassage. De kinderyoga geef ik wekelijks op de kinderdagverblijven van De Geheime Tuin en de Vuurvogel. (Waar ik werk als babyleidster naast het geven van de yoga)

De yoga die ik geef bevat oefeningen uit de Hatha- en Raja yoga. Ook veel oefeningen om lichaamsbewustzijn te bevorderen uit de vrouwenyoga en verschillende dansvormen.  Ik ben erg geïnspireerd door Rita Beintema, een van de grondlegsters van de yoga in Nederland, en door Rimba Kokkelink, mijn eerste  yogalerares van wie ik zo veel heb mogen leren. Verder zijn de ervaringen van het leven zelf mijn grootste inspiratiebron.

Over de naam yoga voor vrouw en kind:

Mijn praktijk heet yoga voor vrouw en kind omdat vrouwen en kinderen mijn specialisatie zijn tot nu toe. Dat betekend niet dat ik geen les geef aan mannen. Ik val regelmatig in op een sportschooltje Fysio Visscher in Groenekan, waar ik de yoga destijds heb opgezet. Daar heb ik altijd een aantal mannen in de groep. Ook in centrum De Wilg, de yoga voor mensen met verstandelijke beperking heb ik veel lessen aan mannelijke cursisten gegeven. Regelmatig komt een stel zich samen ook individueel voorbereiden op de bevalling. En ook heel leuk als papa’s babymassage doen!